In Memoriam

10.1.2018


Veikko Tiainen

Vuoden 2017 lopussa meidät tavoitti suru-uutinen: ansioitunut ratsastusvaikuttaja ja Kouvolan Ratsastajien pitkäaikainen puheenjohtaja, filosofian tohtori, metsänhoitaja Veikko Tiainen on nukkunut pois.

Veikon perheellä oli hevosia ja hän ratsasti myös itse. Ratsastuksen parissa yhdistystoiminnan Veikko Tiainen aloitti Kouvolaan vuonna 1970 perustetun uuden ratsastusseuran, Marjoniemen Ratsastajien (MaRa), taloudenhoitajana. MaRa nousi aikanaan muutamassa vuodessa seuraksi, jolla oli merkittävä asema Suomen ratsastusseurojen joukossa. Kouvola oli kuitenkin vielä seitsemänkymmentäluvun lopulla varsin pieni kaupunki kahdelle ratsastusseuralle, joten noustuaan MaRa:n puheenjohtajaksi 1977 Tiainen ryhtyi tunnustelemaan MaRa:n ja Kouvolan Ratsastajien mahdollisuutta yhdistyä. Yhdistymisneuvottelujen yhteydessä luotiin ne kehityslinjat, joita seuraten Suursuon Ratsastuskeskusta seuraavina vuosina rakennettiin.

Veikko Tiainen toimi Kouvolan Ratsastajien puheenjohtajana vuosina 1982-1988. Näiden vuosien aikana Suursuolle valmistuivat muun muassa ratsastuskenttä, maastoraitti, maneesi, juoksutarhat ja sosiaalirakennus. Nämä uudistukset mahdollistivat kouluratsastuksen Suomen mestaruuskilpailujen järjestämisen Kouvolassa 1984 Kouvolan Ratsastajien 50. toimintavuotena. Veikko Tiainen toimi myös pääarkkitehtinä hankkeessa järjestää Pohjoismaiden mestaruuskilpailut niin este- kuin kouluratsastuksessa Suursuolla 1985. Rohkea hanke vietiin kunnialla päätökseen ja kilpailut saivat kiitosta niin joukkueiden johdolta kuin tuomareiltakin.

Puheenjohtaja vuosiensa jälkeenkin Veikko Tiainen oli johtokunnan ulkopuolinen korvaamaton apu, kun Kouvolan Ratsastajat luopui ratsastuskoulutoiminnasta ja vuokrasi toiminnan yksityiselle.

Kouvolan Ratsastajien 60-vuotisen taipaleen kunniaksi 1994 Veikko Tiainen koosti seuran historiikin ”Perusrata ja kaksi uusintaa” kuvaten perusratana seuran perustamisen alkuvaiheita aina vuoden 1970 seuran kahtia repeämiseen ja uusintoina Marjoniemen Ratsastajien toimintaa sekä Marjoniemen Ratsastajien ja Kouvolan Ratsastajien yhdistymistä.

Kunnianosoituksena toiminnastaan ratsastuksen parissa Veikko Tiaiselle myönnettiin vuonna 1994 Suomen Ratsastajainliitto ry:n kultainen ansiomerkki.

Muistamme Veikon herrasmiehenä, joka nosti hattuaan aina meitä tallilta tuttuja kaupungilla tavatessaan. Hänen aktiivisuuttaan kuvaa hyvin väitöskirjan tekeminen Suomen toiseksi vanhimpana henkilönä 86-vuotiaana. Veikon sarkastinen huumorintaju pelasti monet pitkät kokoukset.

Veikon kuolinilmoituksen ”Tärkeintä ei ole voitto vaan jalo kilpa” kuvaa Veikon asennetta yhdistystoiminnassakin. Hän tuntui nauttivan kehittämisestä ja erilaisista haasteellisista projekteista ja toki onnistunut lopputulos oli aina voitto.

 

Kuva: Ulla Tiainen